Allmänt om Vietnam


Vietnam är en republik som ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Kambodja och Laos. Det egentliga namnet är Socialistiska Republiken Vietnam. Geografiskt sett är landet långt och smalt, så att säga utdraget i höjdled. I de västra delarna, som gränsar mot Kambodja och Laos, består landskapen av bergstrakter. I öster har landet en lång kustremsa mot Sydkinesiska havet. De två viktigaste floderna, där man i respektive deltan bedriver jordbruk, är Röda floden i norr och Mekong i söder.

Befolkningen i Vietnam utgörs främst av vietnameser, Kinh, men i bergen bor bl.a. Hmong, Muong och Thaifolk. Även kineser, Hoa, finns representerade. Invånarantalet är över 85 miljoner och man är därmed ett av världens folkrikaste länder. I huvudstaden Hanoi bor över 6 miljoner människor om områdena runtomkring räknas med. Ho Chi Minh, tidigare Saigon, är dock större eftersom där bor runt 5,5 miljoner på själva centralorten. Andra stora städer är Dan Nang och Hai Phong.

Vietnam styrs av ett enda parti, Vietnams kommunistiska parti. Landet tillhör de allra fattigaste i Asien till följd av krig och illa skött ekonomi. En stor marknadsekonomisk reform på 80-talet har dock fått in landet på ett bättre spår. Turismen bidrar mycket till ökat välstånd och man vill gärna även på att ta kontrollen över ett oljefynd utanför landets kust.
.
Copyright © 2008 - 2018 Vietnam.nu Alla rättigheter förbehålles.